Početna / ВЕСТИ / Регионала конференцији о породичном предузетништву у Србији

Златибир 8 и 9 децембар – Директор Гаранцијског фонда АП Војводине Ђорђе Раковић, учествовао је на регионалној конференцији о породичном предузетништву у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Презентујући рад Гаранцијског фонда, директор Ђорђе Раковић објаснио је учесницима конференције да Фонд даје гаранције старт ап корисницима који иза себе немају билансе.
„На пример, ако тражите 100.000 евра кредит, вама ће пословна банка тражити неку гаранцију, односно колатерал од 200.000 до 300.000 евра, што је прилично за неког младог човека који улази први пут у бизнис, а нема ни билансе пословања“, каже Раковић, и додаје да онда Гаранцијски фонд даје гаранцију пословној банци, а клијент са тим фондом прави уговор о колатералу који је повољнији – за 100.000 евра кредита, колатерал је 130.000 евра.
Раковић је најавио и добру сарадњу са секретаријатом за привреду АП Војводина где ће тај секретаријат субвенционисати камате, а главницу кредита ће преузети гаранцијски фонд, што значи да ће се за кориснике максимално смањити ризик.
Наводећи да корисници кредита често нису упућени у вези са функционисањем институција АП Војводина попут секретаријата и фондова, Раковић каже да се сада обилазе општине и разговара са представницима Канцеларија за локални економски развој како би се то променило.

_rad5210

Конференција која је одржана под покровитељством Владе Србије, Министарства привреде о Развојне агенције Србије имала је за циљ да охрабри незапослене на самозапошљавање у умрежавање ради оснивања породичних предузећа, као и да подстакне дијалог о креирању повољног пословног амбијента у земљама у окружењу.

ii-panel-popodnevni

Регионална конференција о породичном предузетништву у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, окупила је више од 200 учесника, представника влада три државе и институција које се баве пружањем финансијске подршке привредницима, власнике предузећа, представнике међународних организација, експерте.