Početna / ВЕСТИ / ИПА програм прекограничне сарадње Србија – Мађарска

Нови Сад, 7. Октобар.-У новосадском Мастер центру, медијима су представљени резултати ИПА програма прекограничне сарадње Србија – Мађарска за период од 2007. до 2013. године, и најављене су активности у оквиру наредног финансијског периода ИПА програма. На конференцији којој су присуствовали председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и амбасадор Мађарске у Републици Србији њ.е. Атила Пинтер, као и представници Влада две државе, оцењено је да је прекогранична сарадња Србије и Мађарске била више него успешна, те да је кроз реализацију пројеката из ИПА фондова искоришћено 98% од предвиђених више од 50 милиона Евра. У различитим пројектима било је обухваћено 287 насеља, а учествовало је 360 различитих организација, чуло се на конференцији.
Помоћница директора Гаранцијског фонда АП Војводине Маријана Максимовић, представила је пројекат „Пословно повезивање жена које живе у руралним подручјима“, који је реализован у оквиру Програма ИПА ЦБЦ Мађарска – Србија 2007 – 2013. У питању је први пројекат одобрен у ИПА програму из области унапређења положаја жена, који је и оцењен као један од осам најбољих пројеката у оквиру целог Програма.
- Основни циљ пројекта било је повезивање жена са села, са обе стране границе, кроз организовање тренинга и израду њеб – портала, како би било унапређено пословање и ново запошљавање жена на селу. У оквиру пројекта, организована је и двонедељна обука у Белом Блату за 50 сеоских жена, из 30 војвођанских села. Жене које су већ имале изграђен сопствени бизнис поделиле су незапосленим женама своја искуства, и тако их подстакле да започну сопствени бизнис, односно, производњу. Такође, у оквиру пројекта, већ искусне привреднице имале су прилике да усаврше своје ИТ вештине и, генерално, формирањем предузетничке мреже жена са села учињен је снажан подстрек оснаживању жена предузетница, без обзира на њихове године и искуство, истакла је Маријана Максимовић, помоћница директора Гаранцијског фонда АП Војводине.
Укупна вредност пројекта „Пословно повезивање жена које живе у руралним подручјима“, који је Гаранцијски фонд АП Војводине реализовао са партнерима Покрајинским заводном за родну равноправност и Удружењем незапослених Бацс – Кискун, била је 81.035 Евра. Пројекат је реализован у периоду од 01.03.2013. до 28.02.2014. године.