Početna / ВЕСТИ / Интервју директора Гаранцијског фонда АПВ Ђорђа Раковића, за новосадски Дневник

Нови Сад, 05. Новембар.

Интервју директора Гаранцијског фонда АПВ Ђорђа Раковића, за новосадски Дневник

Да привредници и паори имају најјефтиније кредите

Гаранцијски фонд имаће још снажнију подршку Покрајинске владе, чији секретаријати су спремни да субвенционишу камате да би привредницима и пољопривредницима из Војводине били доступни убедљиво најповољнији кредити на тржишту – каже у разговору за „Дневник” нови директор Гаранцијског фонда Аутономне Покрајине Војводине Ђорђе Раковић.

Фонд, као једина таква финансијска институција у нашој земљи, члан је европске Асоцијације гарантних фондова, и већ 13 година је у служби пољопривредника и предузетника да би им био олакшан приступ финансијском тржишту и обезбеђени повољни услови кредитирања.

Шта пољопривредници, стартап компаније и други заинтересовани корисници могу очекивати од Гаранцијског фонда?

– Новац је спреман, како за линије које смо подржавали раније, тако и за нове које намеравамо да покренемо, а све остало је техничко питање и зависно од заинтересованости пољопривреде и привреде и од спремности локалних самоуправа да помогну и обезбеде неопходне услове за реализацију инвестиција. Да нам предстоји озбиљан посао, показује оно што је до сада урађено. Гаранцијски фонд је издао око 1.700 гаранција, од чега је око хиљаду било за пољопривредну механизацију и опрему, а што је паорима такође важно, 326 гаранција је дато за куповину ораница… Све то ћемо наставити и унапредити.

На основу чега планирате увођење нових линија и задржавање старих?

– Анализа стања у Фонду је процес који је у току, али сматрам да апсолутно немамо времена за чекање, и зато смо одмах интензивирали активности по локалним самоуправама. Наши људи свакодневно обилазе општине, и с представницима локалних власти разговарају о томе шта је њима конкретно потребно за даљи развој и унапређење привреде и пољопривреде, као и о могућим моделима сарадње. Очекујем да ћемо ускоро имати комплетну анализу стања, тако да бисмо могли даље да развијамо наше стратешке програме.

Фонд је и раније сарађивао с неким локалним самоуправама, па какви су били резултати, и шта планирате да промените?

– Циљ је да наше гарантне линије буду доступне свим локалним самоуправама у Војводини, а основно је да грађани буду добро информисани о томе шта нудимо. Тачно је да неколико општина субвенционише део камате код наших конкурсних линија, посебно за куповину опреме, механизације и пољопривредног земљишта, али сада ћемо тај списак да проширимо, уз још неке повољности за привреднике и пољопривреднике које планирамо да уведемо.

На шта ту конкретно мислите?

– Мислим на увођење нових конкурса за које ћемо издавати гаранције, и то пре свега за изградњу силоса, подних складишта и хладњача јер за тиме постоје велике потребе на тржишту. Такође, планирамо да повећамо кредитни лимит, посебно за изградњу силоса.

 

Како се „уклапате“ у политику нове Покрајинске владе?

– Добили смо снажан импулс од њих. Али то није само декларативна подршка. Постоји интересовање неколико покрајинских секретаријата да субвенционишу камату за старт-ап кредитне линије, тако да ћемо ускоро те договоре финализовати. Планирамо да проширимо старт-ап линије, и то тако да – што мислим да је посебно значајно – могу да их користе како почетници у бизнису, тако и они који послују до три године.

За стартап до два милиона

– Развој стартап компанија, тачније помоћ младима да започну властити бизнис, биће један од приоритета и Покрајинске владе и Гаранцијског фонда. За старт-ап компаније Гаранцијски фонд је спреман да гарантује за зајмове до два милиона динара по свакој компанији. То сматрамо да ће бити солидна подршка и помоћ младима да сами обезбеде властиту будућност у властитој фирми – навео је Раковић.