Početna / ВЕСТИ / Унапређење механизама коришћења средстава из покрајинских извора финансирања

Нови Сад, 24. Октобар.–У Скупштини АП Војводине одржана је конференција “Унапређење механизама коришћења средстава из покрајинских извора финансирања”, на којој су учествовали покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, директори покрајинских фондова, представници локалних самоуправа и пољопривредници.

- Анализом стања дошли смо до сазнања да крајњи корисници нису довољно информисани, па смо овом конференцијом желели да им дамо иницијални импулс. Развој се дешава на локалу, те представници локалних самоуправа такође морају да раде на ефикасности и ефективности, рекао је између осталог покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.

img_0559

Намера покрајинског секретаријата за пољопривреду је да побољша координацију између покрајинских органа, да би систем мера подршке био ефикаснији, а локалне самоуправе морају да буду активни партнери у томе, рекао је покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, и додао:

- Наш крајњи циљ је јединствена аграрна политика, јер од укупног фонда закупа државног пољопривредног земљишта, 40% иде локалним самоуправама. То су значајна финансијска средства, и неопходно је да она буду у функцији даљег развоја пољопривреду, нагласио је Радојевић.

img_0618

Директор Гаранцијског фонда АП Војводине Ђорђе Раковић, упознао је учеснике конференције о програмима подршке који фонд нуди, и најавио увођење нових гарантних линија за пољопривреднике.

- Гранцијски фонд већ има остварену подршку са неким локалним самоуправама, које субвенционишу део камата, али и промовишу програме које Фонд нуди, а у плану је проширење сарадње на свих 45 локалних самоуправа у Покрајини. Наш заједнички интерес је да пољопривредницима буду доступни што повољнији кредити за куповину земље, механизације, изградњу складишта … И с тим у вези, ускоро ћемо проширити неке гарантне линије, и увести нове, а имамо најаве и значајне подршке из више покрајинских секретаријата, и саме Покрајинске владе, истакао је директор Гаранцијског фонда Ђорђе Раковић.

Na konferenciji “Unapređenje mehanizama korišćenja sredstava iz pokrajinskih izvora finansiranja”, predstavljeni su i program koje nude Razvojni fond AP Vojvodine i Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede.
 Pogledajte video …