Početna / ВЕСТИ / Гаранцијски фонд АП Војводине на 13. Зимском семинару фармера на Тари

Тара, 29.01. до 4.02.– У организацији Клуба 100П плус и Удружења пољопривредника из Новог Сада, одржан је 13. Зимски семинар фармера на којем су о актуелним темама из области пољопривреде паори разговарали са представницима ресорног министарства и покрајинског секретаријата, државних фондова, научних институција, банака, осигуравајућих друштава и трговачких кућа. Представници Гаранцијског фонда АП Војводине упознали су учеснике семинара фармера на који начин могу да конкуришу и користе гарантне линије фонда, али и представили нове конкурсне линије. Поред актуелних конкурса за набавку пољопривредне опреме и механизације, куповину пољопривредног земљишта, за монтажу силоса, као и линија за подршку микро, малим и средњим предузећима и за енергетски ефикасне пројекте, руководилац пословног сектора Гаранцијског фонда Љупка Бојовић Цвејић, најавила је и нови конкурс, који је у припреми:

DSC_0666

-По новом конкурсу, одобраваће се гаранције за финансирање реконструкције, доградње и адаптације силоса, подних складишта, хладњача, као и набавку пратеће опреме. У складу са својом пословном одлуком, Гаранцијски фонд ће моћи да уговара да се до 25% средстава кредита користи за грађевинске радове који су директно повезани са финансирањем пројекта. Међутим, по овом конкурсу предмет гарантовања неће бити финансирање трошкова израде пројектне документације, и трошкова прибављања дозвола, најавила је Љупка Бојовић Цвејић.
Представљајући рад Гаранцијског фонда, она је посебно истакла да Фонд има утврђен модел сарадње и са градовима и општинама са територије Војводине, чиме се корисницима гаранција омогућавају кредити са ниским каматама, у распону од 0% до 3%. Такође, подношењем захтева за издавање гаранција код Гаранцијског фонда, корисници аутоматски аплицирају на Конкурсе секретаријата за пољопривреду за поврат средстава у износу од 30% до 60%, истакла је руководилац пословног сектора Гаранцијског фонда Љупка Бојовић Цвејић.
Поред сарадње са локалним самоуправама и ресорним покрајинским секретаријатом, Гаранцијски фонд АП Војводине, као покрајинска институција, биће укључен и у национални програм аграрних мера, као и реализацију ИПАРД – а.